Welke loterij geeft meeste winkans op winnen jackpot?

De beste kans om de jackpot te winnen! Er zijn verschillende redenen om mee te willen spelen in de loterij, maar de meest voor de hand liggende reden is natuurlijk de hoop om de jackpot te winnen. Ook al is de kans om de jackpot te winnen vaak klein, de spanning en sensatie die het meespelen met zich meebrengt is voor veel spelers voldoende om toch een gokje te wagen. De ene jackpot is echter de andere niet. Er zijn immers loterijen met spectaculair hoge jackpotten, loterijen waarbij de jackpot bijna nooit valt en loterijen waarbij het soms wel geld lijkt te regenen. Waardoor komen die verschillen nou eigenlijk en in welk loterij maak je de beste kans om de jackpot te winnen?

De winkans van de loterij

De winkans van de loterij is eigenlijk een breed begrip. Het gaat dan namelijk om de gemiddelde winkans om een prijs te winnen in één van de prijscategorieën van de betreffende loterij. Naast de jackpot, zijn er bij de meeste loterijen immers meerdere prijzen te winnen en de winkans voor elke prijscategorie is anders. Daarbij geldt: hoe lager de prijs, hoe hoger de winkans. De winkans voor de hoofdprijs, de jackpot, is dus in elke loterij het laagst van alle prijzen. Hiervoor moet je immers alle getallen correct hebben voorspeld.

De winkans voor de jackpot

De winkans van de loterij is dus iets anders dan de winkans voor de jackpot en duidt alleen op de kans dat je een prijs wint in die loterij, ongeacht in welke categorie dat is. Wil je weten hoeveel kans je maakt om de jackpot te winnen, dan moet je dus specifiek kijken naar de winkans voor de jackpot. Deze winkans is in iedere loterij verschillend, dus voordat je mee gaat spelen is het verstandig om hier wat aandacht aan te besteden. Want van welke factoren hangt de kans om de jackpot te winnen nu eigenlijk af?

Verschillende factoren spelen een rol
De winkans voor de jackpot wordt door verschillende factoren bepaald. In tegenstelling tot de winkans van de loterij, wordt de winkans voor de jackpot niet bepaald door het aantal loten dat verkocht is. De kans om de jackpot te winnen blijft dus hetzelfde, ongeacht hoeveel loten er zijn verkocht. Wel zijn er andere factoren waardoor de winkans hoger of lager kan uitpakken. Bijvoorbeeld de roll-over periode. Mag de jackpot oneindig lang doorgroeien of moet deze na een aantal roll-overs gegarandeerd vallen? En hoeveel getallen moet je correct voorspellen om de jackpot te winnen? Ook de reeks waaruit je deze getallen moet kiezen is van belang. Zo maak je minder kans als je 6 uit 90 moet kiezen, dan wanneer je 6 uit 49 moet kiezen.

Grote loterijen

De jackpotten van grote loterijen zoals de Mega Millions of de Powerball of in Europa de EuroMillions en Eurojackpot, spreken natuurlijk bij menig speler tot de verbeelding. Bij dit soort grote loterijen valt de jackpot niet vaak waardoor deze kan doorgroeien tot spectaculaire bedragen. De winkans is echter evenredig laag. De winkans bij loterijen met een lagere jackpot is daarentegen juist vaak een stuk gunstiger. In deze loterijen valt de jackpot doorgaans dan ook vaker. Zo is de winkans op de jackpot van de Italiaanse SuperEnalotto bijvoorbeeld 1 op 622.614.630 en die van de UK-lotto 1 op 45.0527.474, terwijl de winkans op de jackpot van de UK Thunderball ‘slechts’ 1 op 8.060.598 is. En dat is een aanzienlijk verschil.

Speel je om te winnen of speel je voor de jackpot
Het winnen van de jackpot van een grote loterij is dus erg moeilijk. De winkansen zijn bijna niet te verslaan, maar áls je wint dan kun je rekenen op enorme bedragen. Dit in tegenstelling tot loterijen waarbij de jackpot vaststaat en dus niet kan doorgroeien, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de UK Thunderball. Deze loterij mag dan ten opzichte van grotere loterijen een hele gunstige winkans hebben voor de jackpot, maar de jackpot staat wel vast op een bedrag van £500.000. In tegenstelling tot de enorme jackpotten van sommige andere loterijen is dat misschien niet veel, maar toch zal menig speler hier zeer tevreden mee zijn. De vraag is daarom ook: speel je om te winnen of speel je alleen mee voor de jackpot?

Ook een lage winkans is een kans
Wat voor loterij je kiest om in mee te spelen is dus afhankelijk van wat je reden is om mee te doen. Het is in ieder geval goed om naar de winkansen van de loterij in zijn geheel en de jackpot in het bijzonder te kijken. Ook kun je kijken wanneer de jackpot voor het laatst gevallen is. Als je weet dat de jackpot binnenkort moet vallen en hij is na een lange roll-over periode gegroeid, dan kan dat zeker een reden zijn om mee te doen. Want hoe onwaarschijnlijk klein de winkans ook is, het is en blijft een kans. Elke jackpot wordt immers uiteindelijk door iemand gewonnen. En dat kan jij ook zomaar zijn.

Plaats een reactie